Hangfoglaló Program

A Petőfi Kulturális Ügynökség részeként működő Hangfoglaló Program elsődleges célja az élőzenei kultúra ápolása, a tehetséggondozás és a nyilvánosságteremtés. A Hangfoglaló-program által felrajzolt könnyűzenei életpályamodell végigkíséri az induló előadót a kezdeti lépésektől egészen a lemezkészítésen és turnézáson át a nemzetközi karrierútig. Amellett, hogy a Hangfoglaló-program fellépési és megjelenési lehetőséget teremt színvonalas élőzenei produkciók számára, szakmai mentorprogramot és anyagi támogatást is nyújt számukra. A program a kortárs populáris kultúra támogatása mellett kiemelt figyelmet szentel a magyar popkulturális és könnyűzenei örökség megőrzésére és ápolására egyaránt.

A Hangfoglaló Program kilenc alprogramból áll. Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma induló zenekarokat, könnyűzenei koncerthelyszíneket, könnyűzenével foglalkozó médiumokat, előzenekaros koncerteket, nemzetközi turnékat és promóciókat támogat pályázatos formában, emellett a magyar könnyűzenei örökség megőrzésére, a zenei menedzsment oktatására és a vidéki tehetségkutatók támogatására is külön alprogramok jöttek létre. 

A programiroda célja minden eddigi és leendő pályázó munkáját segíteni. A támogatott induló zenekarokat fesztiválfellépésekkel juttatja szélesebb közönséghez, és aktívan monitorozza a mentorprogramban eltöltött tevékenységüket – szükség esetén segít áthidalni az elakadást. A pályájuk elején járó háttéripari szakembereknek ingyenes zenei menedzsmentről szóló előadásokat, workshopokat és szerzői jogi tréningeket rendez, illetve kiemelt figyelmet fordít a magyar populáris zenei kultúra szakmai oldalát feltáró oktatóanyagok készítésére. Aktívan kutatja a hazai zeneipar aktuális trendjeit, a társadalmat és a zeneipart átszövő folyamatokról pedig elemzéseket készít. Folyamatos kapcsolatban áll a fővárosi, vidéki, illetve magyarlakta határon túli klubok és koncerthelyek hálózatával, segíti munkájukat, kommunikációs teret biztosít számukra.