Időkapszulát helyezett el a Petőfi Kulturális Ügynökség
2023. december 27.
Időkapszulát helyezett el a Petőfi Kulturális Ügynökség

Idén ünnepeltük Petőfi Sándor 200. születésnapját. A Petőfi-bicentenárium zárásaként egy időkapszulát helyezett el a Nemzeti Bankban Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, melyet Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke vett át.

„Elküldtünk egy könyvet a jövőbe. A címe: Az idő igaz” – A Magyar Kultúra magazin Petőfi tricentenáriumi antológiája. Ebbe Petőfi versei mellé ma is élő költők műveit válogattuk be, olyan verseket, amelyek témájuk, kérdésfelvetésük, érzelmi-gondolati tartalmuk okán kapcsolódnak a reformkori törekvésekhez, kihívásokhoz.

Azzal a reménnyel és bizakodással szerkesztettük ezt a kéziratot, hogy száz év múlva a Petőfi Irodalmi Múzeum akkori főigazgatója megjelenteti ezt a verseskötetet. Mert hiszünk abban, hogy bármit is tartogat a következő évszázad, 2123-ban a Kárpát-medencében Petőfi születésének 300. évfordulóját fogják ünnepelni a magyarok, akiknek akkor is fontos lesz az irodalom.

A kortárs költemények mellett az időkapszula tartalmazza Orbán Viktor miniszterelnök úr üzenetét is azoknak, akik száz év múlva kézbe vehetik ezt a kötetet.

Külön öröm és nagy megtiszteltetés, hogy a Magyar Nemzeti Bankban helyezhettük el az időkapszulát, mert így látjuk biztosítva azt, hogy nem vész feledésbe ez az üzenet. A Magyar Nemzeti Bank stabilitása a biztosíték arra, hogy ez a kézirat nem válik egy gyűjtemény lappangó dokumentumává” – mondta el a PIM főigazgatója.

Az időkapszula elhelyezéséről készült kisfilm itt tekinthető meg:

Az időkapszula kapcsán Demeter Szilárd főigazgató az alábbiakat mondta a PIM adventi ünnepségén: Petőfiidő

Kiemelt kép: Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke átveszi Demeter Szilárdtól, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójától az időkapszulát. (Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu)