Dienes Valéria értekező próza fordítói pályázat nyertesei 2023/1
2023. augusztus 15.
Dienes Valéria értekező próza fordítói pályázat nyertesei 2023/1

A Petőfi Ügynökség Nonprofit Zrt. „Dienes Valéria értekező próza fordítói pályázat” címmel ismét pályázatot hirdetett, amelyre fiatal, tehetséges tudományos- és szakfordítók jelentkezését várta, ezzel is segítve pályakezdésüket, és a magas színvonalú tudományos és szakfordítói tevékenységet.

Jelen pályázaton egy a fordító által fontosnak tartott, idegen nyelven keletkezett, magyarul még meg nem jelent mű fordítási munkatervével lehetett pályázni. A fordítandó mű lehetett szakcikk, tanulmány, monográfia egésze vagy részlete, non-fiction műrészlet, vagy teljes mű bármely tudományterületről. A felhívás keretében – a Babits Mihály szépirodalmi műfordítói ösztöndíj kiírásához hasonlóan – 40 év alatti fordítók, tudományos szakemberek és kutatók jelentkezését vártuk, bármely tudományterületről.

A rendelkezésre álló keretösszeg 3.000.000 forint volt. A nyertes pályázók fejenként bruttó 300.000 forint díjazásban részesülnek.

A jelentkezések elbírálását a Petőfi Ügynökség Nonprofit Zrt. által felkért szakmai kuratórium végezte. A Dienes Valéria értekező próza fordítói pályázat szakmai kuratóriumának tagjai:

  • Sohár Anikó (Műfordítók Egyesülete)
  • Nagy Koppány Zsolt (Magyar Művészeti Akadémia, Irodalmi Tagozata)
  • a kuratórium elnöke: Pál Dániel Levente (Petőfi Kulturális Ügynökség)


 A legfontosabb értékelési szempontok az alábbiak voltak: a fordítási minta nyelvi, stilisztikai és terminológiai minősége, az értelmezés pontossága, a nyelvi koherencia, a nyelvtani korrektség, a szerző és mű aktualitása és érdekessége a magyar tudományos élet és művelődés számára, valamint a műfordító szakmai beágyazottsága. A kuratórium kizárólag szakirodalmi művek fordítását támogatta.

A 2023. június 30-i határidőre beérkezett 15 pályázat általános értékelése után alakult ki az alábbi, végső sorrend, mely alapján 9 pályázót díjazott a kuratórium:

  • Dénes Alexandra Luca / Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-opearation and Development): Lessons from PISA for Korea
  • Hajós Szilárd/ Sanford Meisner és Dennis Longwell: A színészetről (On acting)
  • Locker Dávid/ Noël Caroll: Beyond Aesthetics, Interpretation and Intention
    Nagy Krisztina/ Eugenio Bolongaro: Italo Calvino and the Compass of Literature
  • Sándor Alexandra Valéria/ Will Storr: Selfie
  • Pusztai Melinda/ Guido Knopp: Kanzler. Die Mächtigen der Republik
  • Szatmáry Máté/ Harald Lesch: Was hat das Universum mit mir zu tun? Nachrichten vom Rande der erkennebaren Welt
  • Tillmann Ármin/ Eva Horn: Zukunft als Katastrophe. Warum wir unsere: Zukunft schwarz malen
  • Varju Andrea Kata/ Andrés Ibánez: Sobre antihéroes y tumbas

A Dienes Valéria pályázat szövege ITT olvasható.